C C C C A+ A A- X

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – РУСЕ ОТЧИТА 20-ПРОЦЕНТНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СРЕДНОМЕСЕЧНОТО ПОСТЪПЛЕНИЕ НА ДЕЛА ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

Дата на публикуване 27 март 2024 Последна редакция 27 март 2024 Новини Отпечатай

Увеличен брой на новообразуваните дела, кратки срокове на произнасяне и висок процент на потвърдените от ВАС съдебни актове отчита Административен съд – Русе за 2023 година. Данните сочат, че средномесечното постъпление на дела през годината се е увеличило с 20%.

Общият брой на разглежданите първоинстанционни и касационни дела и върнати за продължаване на съдопроизводствените действия през изминалата година е бил 1434 бр., като 1237 от тях са новообразувани, а 197 – висящи. В края на отчетния период със съдебен акт са приключили 1181 дела, а висящността на делата, изразена в проценти и в абсолютни стойности, остава ниска с нива идентични с предходните години.

От общо подлежащите на разглеждане 892 бр. първоинстанционни административни дела, в края на годината са свършени 751 бр., 84% (в сравнение с 2022 г. процентът е бил 81%). 315 от тях са приключили в срок до 1 месец , 267 бр. са приключили в срок 1-3 месеца, като най-малък е броят на делата решени в срок над 3 месеца.

Една от основните причини за отлагане на първоинстанционните дела е за събиране на доказателства – гласни, писмени и изслушване на експертизи. Сравнително малък е броят на отложени дела за следващо заседание заради нередовно призоваване на страните, конституиране на страна в производството или отменен ход по същество.

Анализът на първоинстанционните дела по материя сочи промяна в критерия с най-голям относителен дял. Делата с най-голям брой през 2023 г. са от категорията „Други“ (дела по ЗУСЕФСУ, ЗПЗП и др. където все по-често казусите са с висока фактическа и правна сложност), следвани от групата на частните дела, производства по Закона за държавния служител, ЗМВР, ЗОВС и ЗСВ. Статистиката сочи увеличен брой и на делата, свързани с обжалване на наложени по ЗМВР дисциплинарни наказания.

Поради невъзможност да бъдат формирани еднолични или касационни състави, след заповеди на председателя на ВАС, значителен брой дела, образувани пред АдмС-Ловеч и АдмС – Плевен, са били разгледани от русенските магистрати, но без възможност да бъдат отчетени в годишната статистика за 2023 г.

От разгледаните 542 касационни производства, в края на годината са свършени 430 дела, приключени преимуществено в тримесечен срок предимно в рамките на едно проведено открито заседание. 100% от касационните актове по делата с административнонаказателен характер са постановени в едномесечен срок от заседанието.

Обобщените данни показват увеличен брой на потвърдените от ВАС съдебни актове (80% са потвърдени, а 17% са изцяло или частично отменени или обезсилени), което е показател за високото качество на правораздавателната дейност на съда.

Девет магистрати са правораздавали в Административния съд през 2023 г., като съдиите не са профилирани в определена материя.

В изпълнение на решение на ВСС относно поетапно внедряване и използване на Единна деловодна информационна система (ЕДИС) и среда за съвместна работа за нуждите на ВАС и двадесет и осемте регионални административни съдилища в края на 2023 г. съдът започна успоредна работа по две деловодни програми.

 

През 2023 г. съдът продължи да прилага политика на ефективно разходване на бюджетните средства и осъществяване на постоянен контрол с цел постигане на необходимото финансово обезпечаване на дейността и оптимално разходване на финансовите ресурси. Във връзка с необходимостта от извършването на ремонт на облицовката на сградата  бе заявено пред ВСС намерение за провеждане на обществена поръчка с предмет „Ремонтни дейности по фасади на сградата на Административен съд – Русе“ с искане за осигуряване на средства през 2024 г.

         Въпреки изготвените финансови прогнози и реално необходими средства спазваният от ВСС принцип за изчисляване на полагащите се средства за текуща издръжка на база утвърдения в условия на финансова криза бюджет нереално интерпретира и отразява действителните потребности на Административен съд – Русе

И през 2023 г. Административен съд – Русе продължи да инициира и провежда събития за повишаване правната култура и популяризиране работата на институцията. Приложеният комплекс от дейности бе съобразен с утвърдените в Комуникационната стратегия на съдебната власт цели и приоритети, насочени към изграждане на общественото доверие и утвърждаване добрия образ на съда.

За поредна година Административен съд – Русе бе домакин на студентските практики на второкурсниците от Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Студентите от специалността „Право” бяха подпомогнати от административните магистрати в практическото си обучение по дисциплините „Административно право” и „Административен процес”.   Младите юристи имаха възможност да се запознаят с приетите вече изменения в АПК, с прилаганите в административното право норми, както и да научат детайли и обстоятелства за съответствията и нуждата от синхронизиране на българското законодателство с европейското. Работата на магистратите със студентите от Юридическия факултет продължи и в началото на новата академична година. През ноември студенти от четвърти курс на специалността „Право“ гостуваха на съда в рамките на учебната програма по данъчно право.

 

За пета година Административен съд – Русе се присъедини с лекторска програма и инициативи към Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. В кампанията през 2023 г. съдът присъедини като партньори три русенски гимназии – Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, Английска езикова гимназия „Гео Милев“ и Математическа гимназия „Баба Тонка“.

Цикълът от лекции, който Административният съд организира и осъществи, се реализира в рамките на втория учебен срок. В дискусиите участваха близо 300 единадесетокласници от партниращите учебни заведения.

И през изминалата година съдът организира Ден на отворените врати. Част от програмата включваше демонстрация на начина на разпределяне на постъпилите в съда дела, както и посещения в открити съдебни заседания, срещи и разговори с магистрати и съдебни служители.

В рамките на инициативата бе организирана традиционната образователна работилница (workshop) „В света на правото“ с ученици на Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Фасилитатори на срещата бяха зам.-председателят на съда Ивайло Йосифов и дългогодишният председател на АдмС – Русе Елга Цонева.

Всеки посетител в Деня на отворените врати имаше възможност да получи екземпляр на информационната дипляна на съда, чието съдържание резюмира основни моменти от правораздавателната и обществената дейност на АдмС – Русе през изминалите години.

В края на юни в съда гостува прокурор Марио Песучи от Окръжната прокуратура към съда в гр. Кунео, регион Пиемонт, Италия в рамките на едноседмичното си обучение по Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз на тема „Икономически престъпления“.

Интересът на прокурор Песучи бе свързан с разглежданите дела, подсъдни на административните съдилища, както и с участието на прокурорите в производствата по оспорване на ревизионни актове и решения за определяне на финансови корекции. Магистратът бе запознат и с особеностите на делата, образувани по жалби на лица, изтърпяващи наказания „лишаване от свобода“. Обсъдено бе и прилагането на принципа за пропорционалност и принципа „non bis in idem“ от Съда на Европейския съюз и съдилищата в България и Италия.

Обект на журналистическите материали и интервюта през 2023 година бяха актуални теми, свързани с работата на административните магистрати; съдебни производства с обществен и медиен интерес и реализирани инициативи, за които в публичното пространство своевременно бе предоставяна информация за тяхното насрочване и за постановените съдебни актове.

Дейността на съда през отчетната 2023 г. бе подчинена на основните цели и задачи за качествено, срочно и достъпно административно правораздаване, при спазване върховенството на закона чрез ефективно управление на делата и дисциплиниране на процеса; отговорно, ефективно и прозрачно управление; повишаване на общественото доверие към работата на съда и съдебната система; развитие и интегриране на кадровия потенциал; материално-техническа осигуреност и информационни технологии и ефективно изразходване на бюджетните средства и използване на материално-техническата база; запазване и надграждане на постигнатите резултати в цялостната дейност на съда.

С всяка година административните съдилища се утвърждават като гарант за достъпно, бързо, качествено и безпристрастно правосъдие. 

Доказателство за това са публикуваните в информационното табло на ЕК данни, които отчитат ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на 28-те държави – членки на ЕС.

Представените статистически справки показват изключително високите резултати на българското административно правораздаване през последните години за бързина и ефикасност при решаване на делата, а по показателя „време, необходимо за разглеждане на административните дела“, България е на първо място в Европейския съюз.

***

 

Годишният отчетен доклад за работата на съда през миналата година бе представен днес, 27.03.2024 г., на Общо събрание в Административен съд – Русе.

Гости на събитието бяха председателят на ВАС Георги Чолаков, зам.-председателят на ВАС и ръководител на Първа колегия Мариника Чернева, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Драгомир Кояджиков - членове на Съдийската колегия на ВСС, председателите на Окръжен и Районен съд – Русе, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура – Русе, председателят на Адвокатска колегия - Русе, както и магистрати, правораздавали в АдмС - Русе.

„Отчетените от Административния съд в Русе резултати са изключително добри и са доказателство за бързо, качествено и прозрачно правосъдие“, бе оценката на председателя на ВАС Георги Чолаков в края на срещата.

„Тук е най-високият процент на потвърдени актове от инстанционната проверка. Този съд винаги е бил пионер в определени съдебни практики, които по-късно са се възприемали от Върховния административен съд“, коментира и Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на ВСС.

Върховните магистрати поздравиха екипа на АдмС – Русе и за добрите отношения с другите органи на съдебната власт.

 

Отчетният доклад е публикуван в интернет страницата на съда в раздел „Документи/Годишни отчетни доклади”:

 

https://ruse-adms.justice.bg/bg/1407

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация